Lasten ollessa yksi ja kolme vuotiaita meille oli selvää, että tulisimme ostamaan sähköavusteisen laatikkopyörän, pitkäperäpyörän tai perinteisemmän sähköpyörän. Koska pyörä on meidän ykkös- ja kakkosautomme meille on tärkeintä, että matkustus on mukavaa myös loskakeleillä ja syysmyrkyssä. Tässä tekstissä meidän huomiota perhepyörän valitsemiseksi, kun lapset ovat vielä pieniä ja halutaan vaihtaa auto pyörään. Seuraavissa teksteissä käsittelemme tarkemmin omat pyörävalintamme.

Renkaiden leveys
Fatbike pyörää kokeilleet tietävät ettei pyörään kaipaa jousituksia, koska suuri rengas ja matala rengaspaine pehmentävät iskut huomaamattomiksi. Leveällä renkaalla voi pyöräillä vaivattomasti metsäpoluilla ja vaikka kantohangilla. Renkaan suurempi pinta-ala tuo kantavuutta tilanteissa, joissa tavallisen levyinen rengas uppoaisi.
Tänä vuonna huonokuntoisten kävelyteiden sohjo piinasi pitkään, joten kiinnitimme huomiota renkaan leveyteen. Sähköpyörän paino heikentää kantavuutta, mutta leveä rengas kulkee kuitenkin kapeaa paremmin huonokuntoisilla teillä. Leveä rengas tekee myös asfalttiteiltä siirtymisen hiekka- ja sorateille mukavammaksi.
Laatikkopyörä: Laatikkopyörä on raskas ja lähes aina kapea renkainen, joten se uppoaa helpommin sohjokeleillä. Taluttaminen huonossa kelissä työlästä.
Pitkäperäpyörä: Usein kapeat, tavallista pienemmät renkaat vaikeuttavat ajamista huonossa kelissä.
Sähköpyörä: Erityisesti maastopyörämalleja saatavilla myös leveällä rengaskoolla.
Matkustusmukavuus säässä kuin säässä
Ilman autoa pyöräilemään on lähdettävä kelistä riippumatta kesät talvet. Hyvä sadesuoja tekee matkustamisesta mukavaa, pitäessään paikallaan istuvat matkustajat suojassa viimalta ja sateelta.
Lastenistuimen paikalla on myös huomattava merkitys. Ilman visiiriä olevassa etuistuimessa lapselle saa pukea kaulahuivin ja hanskat käteen jo tuulisena kesäpäivänä. Visiirin kanssa tai takatarakalla matkustaminen on mukavampaa, mutta viimeistään sään pakastuessa matkustusmukavuus alkaa heiketä.
Pitkäperäpyörä: Lapset säiden armoilla takaistuimissa. Telttamaiset sadesuojat vaativat säätöä ja mukana kuljettaminen haastavampaa.
Laatikkopyörä: Erillinen suoja saatavilla. Aiheuttaa omaa säätöään ja pois ollessa vie tilaa laatikossa. Ainakin kesällä, kun sade voi yllättää nopeasti.
Pyöräperäkärry: Voi olla integroitu sadesuoja ja itikkaverkko. Sadesuojan saa rullattua pois helposti ja se on aina mukana eikä vie säilytystilaa.

”En tahdo pyöräillä!”
Laatikkopyörä, pitkäperäpyörä ja pyöräkärry eroavat eniten siinä, miten lapset saadaan pyörän kyytiin. Arjessa lapset eivät aina istahda pyörään iloisesti kikattaen vaan liikkeelle on toisinaan päästävä myös silloin, kun yhteistä tahtotilaa ei löydy.
Pitkäperäpyörä: Pyörän pystyssä pitäminen ja vastaan kampeavan lapsen takaistuimeen saaminen on haastavaa. Pyöräily muuttuu jännittäväksi, kun selkään hakkaa vöistään irti kammenneet pikkukädet.
Laatikkopyörä: Pysyy tukevasti kuormauksen ajan. Painitilanteissa voi vaatia sisua pienemmältä kuljettajalta operoida laatikon kanssa. Ajaessa kuitenkin näkee hyvin mihin tilanne kehittyy ja meritähtenä laatikon pohjalla makaava lapsi on helposti liikuteltavissa seuraavaan pisteeseen.
Pyöräperäkärry: Pysyy tukevasti pystyssä kuormauksen ajan ja viisipistevaljaista vähintään yksi osa on kiinni vielä siinä vaiheessa, kun kovatahtoisimmankin kiukku ottaa laantuakseen. Ulkopuolelta suljettava etupaneeli varmistaa lapsen pysymisen kärryssä elleivät napakat potkut avaa pressuun uutta pakotietä.
Tavarankuljetus
Tavaroiden kuljettamisen kannalta pyörissä on myös omat huomionsa erityisesti silloin, kun lapset ovat kyydissä.
Pitkäperäpyörä: Lapset ja isot ostokset ovat kaikki samassa painopisteessä takana, vaikeuttaen kuormaamista. Lastenistuinten ollessa tarakalla säilytystila luonnollisesti vähenee. Pitkäperä ei tarjoa tavaroiden kuljettamiseen suuremmin mitään erityistä, mitä ei voisi tehdä tavallisella sähköpyörällä ja pyörälaukuilla.
Laatikkopyörä: Lapset ja ostokset ovat kaikki samassa tilassa, mutta onneksi parhaat herkut voi pakata tarakkalaukkuihin. Tukevassa laatikossa voi kuljettaa myös sellaisia tavaroita, mihin muut pyörät eivät pysty ilman erillistä tavarakärryä.
Pyöräperäkärry: Voi olla oma tavaratilansa ja kuljettajalla voi käytössä olla reppu, pyörälaukut sekä tarakkatila.
Käytettävyys
Arjen kiireissä arvostaa, että pyörä on mahdollisimman helppokäyttöinen. Laatikkopyörässä on korkeimmat huoltokustannukset ja mitä enemmän pyörässä on jousituksia, sitä korkeammaksi huoltokustannukset nousevat.
Sähköpyörässä täytyy huomioida, miten pyörän saa ladattua kätevästi (tästä lisää seuraavassa tekstissä). Halusin myös huomioida, että jos jatkan matkaa ilman lapsia, niin onko pyöräily mukavaa myös itsekseen.
Lisäksi säilytysmahdollisuudet saattavat rajata suurimmat pyörämallit pois. Arvostan esimerkiksi sitä, että pyörä on mahdollista saada työpäivän ajaksi pyörävarastoon, vaikka kotona säilytysmahdollisuudet eivät asetakkaan erityisiä rajoitteita.

Lopuksi
Plussia ja miinuksia listatessa unelmani pitkäperäpyörästä vaihtui nopeasti laatikkopyörään, jonka ajattelin palvelevan meitä hautaan saakka, koska sen kyydissä lapset voisivat matkustaa vaivatta myös ala-asteikäisinä. Elinikäsen pyörän ostaminen ei kuitenkaan ole kovinkaan realistista, koska pelkästään akun käyttöiäksi on arvioitu 3-5 vuotta.
Meidän ajomäärillä akku on kovalla käytöllä, joten realistisempaa on kaavailla ajassa noin kolme vuotta eteenpäin ja keskittää huomio tämän hetken tarpeisiin, jolloin sähköpyörän ja pyöräperäkärryn yhdistelmä osoittautui mielestämme parhaaksi valinnaksi pikkulasten kanssa.
Kolmen vuoden päästä lapset pystyvät paremmin pyöräilemään myös itse. Silloin myös tiedämme millaisia kyyditystarpeita silloin on vai pärjäämmekö, esimerkiksi valitsemallamme sähköpyörällä, istuimella ja vetopuomilla.
(Kuvistuskuvia, ei pohdinnassa olleita pyöriä)
0 kommenttia