Pienen vauvan kanssa pyöräily

Kirjoittaja

Enni Niittykangas

Vauvan kanssa pyöräily on aihe, josta kysytään säännöllisesti mielipidettä. Vastaus ei ole helppo, koska tutkimusnäyttöä on vähän ja ajatukset vaihtelevat eri maiden välillä. Esimerkiksi Saksassa tai Hollannissa vauvan kanssa pyöräilyyn suhtaudutaan myönteisesti, kun taas Yhdysvalloissa voi saada jopa sakot alle 1-vuotiaan kanssa pyöräilemisestä. 

Vauvojen liikenneturvallisuudessa pyritään nollalinjaan eli yksikin onnettomuus on liikaa. Vauvat eivät voi aiheuttaa itse itselleen onnettomuuksia, jonka vuoksi meidän täytyy kuljettajina käydä itsemme kanssa läpi, millaisia riskejä olemme valmiita ottamaan.

Yleisimmät suositukset

Yleisimmin vauvan kanssa pyöräily suositellaan aloitettavaksi silloin, kun lapsi osaa istua ilman tukea. Tuetta istuminen on paras merkki siitä, että lapsen tukilihaksisto on riittävän kehittynyt kannattelemaan itseään.

Tyypillisesti kehittyvän vauvan pään ja kehon hallinta sekä tukiranka kestävät tuetusti vanhemman sylissä selkä pyöreänä istumisen noin 4kk ikäisenä. Ilman tukea lapsi oppii istumaan jossain 7-9 kk välillä. Tätä ennen on täysin selvää, ettei lapsi voi matkustaa ilman vauvoille suunniteltuja turvaistuimia.

Pieni vauva laatikkopyörän kyydissä turvaistuimessa
Pientä vauvaa voi kuljettaa turvakaukalossa laatikkopyörän kyydissä. Kuva: Umberto Brayj, 2008.

Kohoasento

Vauva suositellaan nukuttamaan selällään napakalla patjalla. Kohoasennossa tai esimerkiksi turvakaukalossa nukuttamiseen liittyy omat riskinsä. Erityisesti alle 4 kuukauden ikäisten vauvojen vaarana on, että vauva painuu asentoon jossa hengitystiet voivat tukkeutua. Vaara liittyy pyöräilyä enemmän autoiluun, jossa turvakaukaloiden käyttäminen on rutkasti yleisempää. Hengitysteiden tukkeutumisriskin vuoksi suositellaan, ettei lasta tulisi jättää turvakaukaloon ilman valvontaa. Vauvan ei kannattaisi viettää aikaa kaukalossa yhtäjaksoisesti yli kahta tuntia saati nukkua siinä toistuvasti.

Vuonna 2019 Yhdysvalloissa lisäksi varoitettiin vauvojen nukuttamista kaikissa tuotteissa, joissa vauvan pää tulee jalkoja ylemmäksi. Varoitus perustui tutkimukseen, jossa tutkittiin eri tuotteiden vaikutusta alle 7-kuisen vauvan liikkeisiin ja happitasoihin, jolloin selvisi ettei mikään tuotteista ollut turvallinen.

Heijasteet

Vastasyntyneellä on luonnollisia kehitysheijasteita, kuten moro- tai sukeltajan heijaste. Kovemmat tärähdykset tai äänet voivat laukaista morotuksen tai kasvoihin osuva tuuli voi sulkea vauvan henkitorven. Heijasteet ovat lapselle vaarattomia, mutta liika aktivointi luonnollisesti kuormittaa lasta (tai aiheuttaa jotain, mitä ei voida eettisesti tutkia). 

Pyöräillessä kannattaa huomioida, että vauva on tukevasti kiinni. Turhalta viimalta ja tuulelta vauvaa voi suojata, esimerkiksi laatikkopyöriin asennettavan kuomun avulla. Heijasteet katoavat ensimmäisten kuukausien aikana, joten nämä kannattaa huomioida, jos mielii pyöräilemään aivan pienten vauvojen kanssa.

Tärinä

Katukivetytsten ylitykset tai huonokuntoiset tiet aiheuttavat kyydissä olevalle tärinää ja iskuja, joiden vaikutuksista ei ole tietoa. Toisinaan tärinän pelätään jopa johtavan ravistellun vauvan oireyhtymään. Tärinä on kuitenkin erilaista kuin voimakas ravistelu, joka saa pään liikkumaan nopeasti ja hallitsemattomasti edestakaisin, jolloin aivot heiluvat kallon sisällä. Tutkimuksissa on todettu, että ravisteluun tarvitaan aikuisen voimat. Normaali sylissä hyppyyttäminen tai kuoppaisella tiellä vaunujen kanssa kävely eivät voi aiheuttaa ravisteluvammojen kaltaisia seurauksia.

Pyöriin asennettavissa adaptereissa on usein huomioitu tärinän vaimennus ja niitä voi nikkaroida myös itse. Tärinän ja töyssyjen vaikutusta kannattaa tarkkailla ensisijaisesti vauvan asennon kannalta, jottei vauva pääse valumaan huonoon asentoon.

Lopuksi

Huomioisin ainakin seuraavat seikat vauvan kanssa pyöräillessä, jos ei malta odottaa, että vauva istuu tuetta:

  • Käytä vauvoille tarkoitettuja turvaistuimia
  • Säilytä näköyhteys vauvaan
  • Huomioi ympäristön vaikutukset, esimerkiksi valitsemalla mahdollisimman tasaiset reitit
  • Muista kesäisin tarkkailla tuulensuojan alla olevan vauvan lisäksi laatikon sisälämpötilaa.
  • Turvakaukaloa ei ole tarkoitettu käytettäväksi kypärä päässä.

Ja loppujen lopuksi. Vauvat kasvavat hurjan nopeasti! Jos olo on epävarma, niin parin kuukauden päästä käsissäsi on jo paljon vahvempi vauva ja voin vannoa, että sitten yhdessä pyöräily tuntuu entistäkin paremmalta.

Lue lisää
Lue lisää
Instagram
YouTube
Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Kaupunkien kehityshankkeet edistävät yhä autoilua vaikka lukuisat tutkimukset osoittavat toisin. Katso kuvasarjat lisääkö sinun mielestäsi autojen määrä viihtyisyyttä?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.