Pyöräilyvaalit 2021

Kirjoittaja

Enni Niittykangas

Pyöräliitto ylläpitää Pyörävaalit 2021 sivustoa, josta on nähtävillä oman kaupunkisi ehdokkaat, jotka ovat sitoutuneet edistämään pyöräilyä. Ehdokkaan sitoutuneisuuden tarkastaminen kannattaa, koska äänestämälllä fiksusti voimme osoitamme sen, että tahdomme kaupungin jossa ihmiset voivat taidoistaan ja fyysisistä kyvyistään riippumatta tuntea olonsa turvalliseksi liikkuessaan. 

Tarvitsemme ihmisiä jotka ajavat pyöräilyn edistämistä aktiivisesti eteenpäin, joista JYPS ry:n viimeaikaisimmat rakennussuunnitelmien kommentit ovat loistava esimerkki:

Jyväskylän kaupunki suunnittelee Killerin pysäköintialueen kehittämistä rakentamalla yli 500 autoparkkipaikkaa 1,5 miljoonalla eurolla. Pyöräparkkipaikkoja ei olla toteuttamassa lainkaan.

Pitkäkadulla korvattaisiin nykyinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie kapeammalla jalkakäytävällä. Säästyneeseen tilaan toteutettaisiin 12 autopysäköintipaikkaa. Alue on osa Jyväskylän pyräilynedistämisohjelmassa kaavailtua pääpyöräreittiä, mutta jostain syystä baanareittiä ei ole tässä suunnitelmassa otettu lainkaan huomioon.

2-suuntaisten pyöräteiden minimileveydeksi määritellään 3,5 metriä ja pääreittien 3 metriä. Ohjeessa alue- ja paikallisreittien minimileveys on 2,5 metriä, joten kaupungin suunnittelema Ukonniementien “baana” ei täyttäisi edes paikallisreittien minimileveyttä 2,25m leveydellään. 

Korpilahden risteyksen turvallisuutta jalankulkijoiden näkökulmasta on ilmeisesti haluttu parantaa lyhentämällä suojatieylityksen pituutta. Samalla autoilua on ristiriitaisesti sujuvoitettu loivilla kaarresäteillä mahdollistamalla suuremmat ajonopeudet. Tämä heikentää suojatien turvallisuutta.

Touruen ylitykseen suunnitellun uuden jalankulku- ja pyöräilysillan pituuskaltevuudeksi on ilmoitettu 8 prosenttia. Esteettömyyden kannalta sillan pituuskaltevuus on maksimissa. Kuten Jalankulkuja pyöräilyväylien suunnittelu -ohjeessa todetaan, että pituuskaltevuuden suositusarvo on enintään 5 % ja pituuskaltevuuden maksimiarvo on 8 %.

Nämä muistutukset on tehty vain vuoden sisällä.  Pyöräilyn edistämisen yhteistyö on aloitettu Jyväskylässä jo 1970-luvulla, mutta pelkästään näiden kommentien perusteella 50-vuodessa opit eivät ole pitkälle kantaneet.  

My bicycle is my car

Pyöräilyn edistämisen merkitys

Jyväskylän kaupunki on sitoutunut pyöräilyn edistämiseen sekä pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattamiseen. Kulkutapaosuus on tällä hetkellä 16 prosenttia ja pyöräilynedistämisohjelman tavoite on kasvattaa osuus 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteeseen päästään vain, jos kaupunki on sitoutunut pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen. Silti Jyväskylän kunnallisvaaliehdokkaista vain yksi neljästä on sitoutunut edistämään pyöräilyä. Listan sitoutuneista ehdokkaista näet täältä

Äänestämällä voimme vaikuttaa siihen, että saisimme kaupungin jossa liikkuminen on turvallista ja helppoa riippumatta henkilön taidoista ja fyysisistä kyvyistä. Pyöräliikenteen lisäämisellä saisimme käyttöön kaikki muut pyöräilyn hyödyt, joista voit lukea aikaisemman postauksen täältä.

Äänestäthän fiksusti!

Lue lisää
Lue lisää
Instagram
YouTube
Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Kaupunkien kehityshankkeet edistävät yhä autoilua vaikka lukuisat tutkimukset osoittavat toisin. Katso kuvasarjat lisääkö sinun mielestäsi autojen määrä viihtyisyyttä?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.