Talvi on parasta aikaa pyöräilyn opetteluun

Kirjoittaja

Enni Niittykangas

Sohjon, jään ja hiekoitussepelin keskellä otsikon väite voi saada otsasuonet pullistumaan, mutta viimeistään Jyväskylän korkeudella talvi on mitä otollisinta aikaa pyöräharjoitteille. Pyörämyynnin sesonki on jo käynnissä. Jos pyörän hankintaan havahtuu vasta uimakelien alkaessa, voi uutta pyörää joutua odottamaan kesän yli. Uusien pyörien toimitusajat ovat komponenttien pulasta johtuen edelleen useita kuukausia. Pyörä kannattaakin hommata jo nyt, mutta sitä ei tarvitse jättää varastoon jäätymään. Tässä tekstissä paljastan ainakin kuusi syytä aloittaa pyöräilyn harjoittelun jo talvella.

Lapsi potkupyörän kanssa talvella
Talvi voi antaa lisää intoa pyöräilyn ja potkupyöräilyn opetteluun

Pehmeää kaatuilua

Uutta taitoa harjoitellessa kaatumiset ovat väistämättömiä. Talvella paksu toppahaalari pehmentää onneksi iskuja. Ulkovaatteet ja asfaltin lumikerros pitävät myös asfaltti-ihottuman loitolla. 

Hyvin hoidetuilla teillä lumipenkat auttavat pitämään harjoittelijan omalla kaistallaan, estäen pyörän kurvaamisen ojan pohjalle tai ajoradan puolelle. Kinokset hidastavat, mutta risteysalueilla kannattaa muistaa, että autosta on lähes mahdotonta nähdä pientä pyöräilijää. 

Eikö se ole liukasta?

Potkuttelijan kengissä kannattaa olla pitävä kuvionti. Nastoja tai voimakasta kuviointia potkupyöränrenkaissa ei tarvita, koska pakkaslumi ei ole liukasta. Meillä eteenpäin on päästy vaivatta, vaikka Woom 1 renkaat ovat todella sileät. Pyöräilijän renkaissa kuvionti on tärkeämpi. Nastoja en kuitenkaan pienimpiin pyöriin etsisi, vaan jäätikköpäivinä pitäisin harjoittelusta vapaata. Näillä leveyksillä talvessa riittää kuitenkin enemmän hyviä kuin huonoja pyöräilykelejä.

Lapsi potkuttelemassa potkupyörällä
Toppavaatteet ja lumi suojaavat vaikka kaatuisi pyöräilyä harjoitellessa

Valot

Laki velvoittaa kaikkia pyöräilijöitä käyttämään vaaleaa valoa edessä ja punaista takana. Talven pimeillä pyöränvalot ovat olleet koko pyöräilyn kohokohta! Jopa ärsyttäville vilkkuvaloille on löytynyt käyttöä, kun “hälyytysajoneuvot” lähtevät matkaan.

Iloa lumesta

Talvi pyöräilyä on helppoa tehdä leikiten, ilman totista vääntämistä. Pyöräillessä voi rikkoa lumipaakkuja, seurata toisten pyörien jälkiä ja isommille lapsille lumeen voi tehdä vaikka tehtäväradan. Aina pyöräillessä ei edes tarvitse keskittyä matkan taittamiseen, vaan pelkkä pyörään tutustuminen riittävät. Pyörää voi vaikka vain haudata lumeen ja ihmetellä kuinka lumi vajoaa pinnojen läpi. Taidon oppimisesta ja potkupyöräilyn aloittamisesta on kerrottu aikaisemmin tässä tekstissä.

Lue lisää
Lue lisää
Instagram
YouTube
Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Autojen lisääminen ei elävöitä keskustaa

Kaupunkien kehityshankkeet edistävät yhä autoilua vaikka lukuisat tutkimukset osoittavat toisin. Katso kuvasarjat lisääkö sinun mielestäsi autojen määrä viihtyisyyttä?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.